Sănătatea Urechilor Tale – 10 Recomandări | LUMAUDiO

☎️  0753156923

Transport GRATUIT pentru comenzile peste 300 Ron

✉️ contact@lumaudio.ro

Sănătatea Urechilor Tale – 10 Recomandări

sanatatea urechilor

Sănătatea urechilor este importantă în special pentru protejarea auzului. Atunci când pierzi acest simț, capacitatea de recuperare este aproape nulă. 

Pierderea auzului nu mai este doar o problemă care vine cu bătrânețea. În ultimul timp, persoane de toate vârstele experimentează reducerea capacității auditive. De aceea este foarte important să urmezi câțiva pași simpli pentru a te asigura că îți protejezi urechile și împreună cu ele acest simț prețios. 

Iată ce poți face:

  1. Folosește dopuri de urechi atunci când ești expus unor sunete puternice

Fie că este din cauza serviciului, fie că sunt expuneri ocazionale (concerte, baruri, cluburi),  sunetul prea puternic este otravă pentru urechile tale. Dacă trebuie să țipi ca persoana de lângă tine să te poată ajuta, atunci sunetul este prea puternic pentru tine. Dopurile de urechi sunt foarte convenabile și ușor de cumpărat. 

Există dopuri de urechi speciale, cu filtru, care protejează urechile însă în același timp îți permite să auzi confortabil când ți se vorbește. Dopurile filtrează sunetele puternice.

2.     Scade volumul

volum

Conform Organizației Mondiale a Sănătății 1.1 miliarde de tineri (cu vârste între 12–35 ani) riscă să-și piardă auzul din cauza expunerii la sunete puternice în timpul activităților recreaționale. Multe dintre aceste cazuri pot fi prevenite. Dacă volumul nu poate fi controlat individual (concerte) atunci dopurile rămân cea mai bună variantă. Însă dacă volumul poate fi ajustat, atunci se recomandă ascultarea la 60% din volum.

3.     Lasă urechilor timp să se refacă

lectura

Nici expunerea prelungită la sunet nu este recomandată. Urechile tale au nevoie de timp pentru a se reface, mai ales după un concert, o noapte în club sau expunerea la alt ambient zgomotos. Studiile spun că, în medie, sunt necesare 16 ore de liniște pentru ca urechile tale să se refacă după ce au fost suprasolicitate. Dacă îți place să asculți muzica în căști, recomandarea este o pauză liniștită după fiecare oră de ascultare.

4.     Nu folosi bețișoare de urechi 

betisoare de urechi

De ceva timp, bețișoarele sunt o formă controversată de curățare a urechilor. În principal pentru că folosirea lor poate dăuna organe sensibile, precum membrana timpanică. Datorită formei, poate împinge excesul de ceară înspre timpan. Urechile sunt organe care se curăță singure, ceara secretată având tocmai acest rol. Spălarea și uscarea corecta a pavilionului urechii ar trebui să fie suficientă. Pentru cei care au o secreție excesivă de cerumen, există diverse forme de curățare a urechii însă cel mai bine este consultarea unui medic specialist.

5.     Menține-ți urechile uscate

piscina

Umiditatea crescută permite bacteriilor să pătrundă mult mai ușor în canalul auditiv. Este foarte important să îți protejezi urechile dacă obișnuiești să înoți des. Asigură-te că îți usuci urechile bine cu prosopul după baie sau înot. Dacă încă simți apă în ureche, apleacă ușor capul într-o parte și trage încet de lobul urechii în jos.

Pentru protecție extra, există dopuri de urechi speciale pentru cei care petrec mult timp în apă.

6.     Fă mișcare

maraton

Mișcarea este bună pentru sănătatea urechilor tale. Exercițiile fizice precum alergatul, ciclismul sau mersul alert, ajută la drenare și pune sângele în mișcare, inclusiv la nivelul urechilor. Aceasta ajută la menținerea unor urechi sănătoase. Este important să fii atent la siguranța ta. Daca folosești bicicleta, pune-ți o cască – traumatismele craniene pot afecta grav auzul. 

7.     Relaxează-te

relaxare

Stresul este din ce în ce mai mult asociat cu tinitus (sau auzirea unui țiuit, click, sau zgomot în ureche). Se consideră că presiunea pe care o simți în momentul în care ești tensionat poate afecta urechea internă și astfel, sănătatea urechilor tale.

8.     Fă-ți controale regulat

medic

La fel ca îngrijirea dinților, a părului sau a unghiilor și îngrijirea urechii este importantă. Consultă un medic ORL pentru a cunoaște mai bine anatomia specifică a urechii tale și cea mai bună modalitate de curățare. Scăderea capacității auditive este treptată. Controalele regulate te vor ajuta să ții o evidență a schimbarilor.

9.     Urmarește schimbările și simptomele noi

consultatie

Fii atent la orice schimbare care are loc la nivelul urechii. Orice supurație, durere sau senzație de ureche înfundată sunt suficiente motive pentru a vizita imediat un medic specialist.

10.   Nu lua medicamente neprescrise!

medicamente

Unele dintre cele mai banale medicamente precum aspirina sau ibuprofenul pot duce uneori la pierderea acuității auditive. Discută cu medicul tău de familie dacă ești îngrijorat că aceste medicamente ar putea să te afecteze și ia-le numai la indicațiile medicului.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?
Livrare Rapidă în 24 ore

Livrăm în 48h în afara Bucureștiului

Retur Gratuit 30 zile

Încearcă produsele noastre fără grijă

Garanție 2 ani

Îți oferim garanție 24 de luni

100% Plată Sigură

Ramburs/ Plată online/ Transfer bancar